Защо да използваме добавки в горивото на автомобила?

Защо да използваме добавки в горивото на автомобила?


Добавките в горивото са специални съставки, които се добавят към бензина или дизела, за да подобрят работата на двигателя, да намалят разхода на гориво, да предотвратят корозията и да защитят околната среда. Някои от тях са задължителни по закон, докато други са доброволни и зависят от избора на шофьора.

Нека разгледаме някои от основните ползи и предимства от използването на добавки в горивото:добавка

  Подобряване на октановото число: Октановото число показва способността на бензина да изгаря без детонация, която може да повреди двигателя. Колкото по-високо е октановото число, толкова по-добре е качеството на бензина. Добавките в горивото могат да повишат октановото число и да подобрят работата на двигателя, особено при високи обороти или при тежки условия на шофиране.

•  Почистване на инжекторите и клапаните: С времето инжекторите и клапаните на двигателя могат да се замърсят от остатъци от горивото, което намалява ефективността им и увеличава разхода на гориво. Добавките в горивото могат да разтварят тези остатъци и да почистват инжекторите и клапаните, което подобрява притока на гориво и оптимизира изгарянето.

•  Предпазване от корозия: Корозията е процес, при който металните части на двигателя се разрушават от химически реакции с оксигена или други вещества. Корозията може да доведе до утечки, загуба на компресия, повреди на свещите и други проблеми. Добавките в горивото могат да образуват защитен слой върху металните повърхности и да предотвратят корозията, което удължава живота на двигателя.

•  Намаляване на емисиите: Емисиите са вредни газове, които се изпускат от ауспуха на автомобила и замърсяват околната среда. Някои от тях са азотни оксиди, въглероден моноксид, сажди и други. Добавките в горивото могат да подобрят изгарянето на горивото и да намалят количеството на емисиите, което спомага за защита на околната среда и за спазване на екологичните норми.