Рънфлат автомобилни гуми: предимства и недостатъци

Рънфлат автомобилни гуми: предимства и недостатъци


Автомобилните гуми са един от най-важните елементи за безопасността и комфорта на шофирането. Те осигуряват сцепление с пътя, амортизация на неравности и стабилност на автомобила. Затова изборът на подходящи гуми за вашия автомобил е от голямо значение.

Един от видовете гуми, които се предлагат на пазара, са така наречените рънфлат гуми. Това са специални модели гуми, които позволяват продължаване на движението с намалена скорост дори и при спукване. Това може да бъде много полезно в случай на изненадваща повреда или пробиване на гумата, когато нямате резервна гума или няма сервиз в близост.

Рънфлат гумите имат различна конструкция от стандартните гуми. Те имат подсилени странични стени, които поемат всичкото натоварване в случай на спукване. Тези гуми се монтират на стандартна джанта и ви позволяват да изминете до 80 км след спукване, обаче, скоростта на автомобила трябва да е под 80 км/ч.

Рънфлат гумите имат своите предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид при тяхното използване. Нека разгледаме някои от тях.
runflat
Предимства на рънфлат гумите:


•  Безопасност. Рънфлат гумите намаляват риска от пътен инцидент при спукване на гумата. Те запазват формата и стабилността си и не допускат излизане на автомобила от пътното платно или загуба на контрол. Това е особено важно при висока скорост или при мокри условия.

•  Удобство.  Спестяват нуждата от резервна гума или комплект за ремонт на гуми. Това означава по-малко тегло и по-голямо пространство в багажника. Освен това, не трябва да сменяте гумата на пътя, което може да бъде опасно или затруднено.

•  Икономия. Могат да ви спестят пари за ремонт или смяна на повредена гума.
 

Недостатъци:

•  Цена. Рънфлат гумите са по-скъпи от стандартните гуми. Цената им може да бъде 1.5-2 пъти по-висока. Освен това, те изискват специално оборудване и персонал за монтаж и демонтаж, което може да увеличи разходите за сервиз.

•  Комфорт.  Имат по-твърда конструкция и по-нисък профил от стандартните гуми. Това води до по-голяма вибрация и шум при шофиране, особено по неравни пътища. Това може да намали комфорта на пътниците и да повлияе на работата на окачването и други части на автомобила.

•  Износване. Те са по-тежки от стандартните гуми, което увеличава разхода на гориво и износването на спирачките. Освен това, те са по-чувствителни към прегряване при дълги разстояния или висока скорост. Това може да намали живота и ефективността на гумите.