Най-често сменяните едрогабаритни авточасти за GMC

Най-често сменяните едрогабаритни авточасти за GMC

GMC е краткото означение на General Motors Truck Company. Компанията е основана през далечната 1911 г., от Уилям Дюрант в Детройт, Мичиган. Основният фокус на GMC е производството на спортни и лекотоварни автомобили и камиони. Освен това те продават и военни превозни средства, пикапи, търговски камиони, микробуси и джипове по целия свят под наименованието General Motors. Те комбинират интуитивни технологии с първокласни материали за създаване на превозни средства, които позволяват на потребителите да изживеят един висок клас на удобство,  дизайн и производителност. През годините си на производството марката се превръща в носител на множество престижни накради. Един от най-новите им са награда за имидж на Kelley Blue Book за 2017г. Освен това U.S. News & World Report обявиха, че GMC Yukon е най-добрият SUV за семейства.

Ранна история

Всичко започва през 1902 г., когато компанията известна под името Rapid Motor Vehicle е създадена от Макс Грабовски. Те бяха едни от първите производители на търговски камиони някога. Макс и брат му Морис, който е успешен бизнесмен са едни от първите построили автомобил за доставки с едноцилиндров двигател. За съжаление обаче тази машина не се е оказала доста успешен проект. Но  въпреки това, те не се отказват от своите идеи и няколко години след това създават двигател с мощност от цели 15 конски сили с два цилиндъра. В период от няколко години тази иновация се имплементира на 75 автомобила и се продава доста успешно. По-късно обаче през 1908 г.  Уилям, основателят на GM започва да купува множество от акциите на Rapid, като следователно чрез тях успява и да придобие цялата компания. През 1911 година той също успява да присъедини към себе си още една корпорация под името Reliance Motor Company, за да създаде напълно GMC, както го познаваме и до днес. Първоначално, новосъздадената американска компания, управлява на три отделни производствени места в Съединените щати. Те бяха разположени в Оукланд, Калифорния, Сейнт Луис, Мисури и Понтиак, Мичиган. Заедно с това първото им масово производство на превозни средства разбива всички рекорди, като за първата си година отбелязва 22 000 продадени бройки. Корпорацията може да се похвали с това, че сравнително бързо напредва през годините, като действителен пример за това е факта че провеждат тестове с тях. При първият си сериен автомобил те провеждат тестово шофиране от Сиатъл до Ню Йорк през 1916 година. Пътуването отнема 30 дни, което е изключително много. Но десет години по-късно те напредват толкова много, че пак провеждат пробен тест само че от Ню Йорк до Сан Франциско, като успяват да го завършат за забележителните пет дни. Друг любопитен момент е, че в разгара на Втората световна война, компанията произвежда 600 000 автомобила за въоръжените сили на САЩ.

Компанията на GMC

Алтернативно бъдеще

След като продължиха повече от 100 години в автомобилния бизнес, GMC доказа, че е здраво стъпила марка, предлагаща моторни превозни средства, които се отличават с качество, носещо способност, надеждност, стил, комфорт, икономичност и производителност. По старите им производствени модели дори са с колекционерска стойност вече и често се появяват на изложби на антични превозни средства. След като това вече е ясно е важно също да отбележим, че американската компания през последните години сериозно започна да обмисля идеята да модифицират своята гама от коли и да заменят двигателите им с вътрешно горене с електрически такива. Това от своя страна ще намали икономичността им още повече и ще бъде в полза на природата. Два факта, които може би ще увеличат още повече продажбите им. От 2008 до 2013 г. те произвеждат GMC Yukon Hybrid. Този осем-пътнически SUV комбинира използването на електродвигател с техния V8 двигател, произвеждащ 332 конски сили.  А през 2016 година, те произвеждат 700 хибридни пикапа. Това включваше 200 GMC Sierra, а останалите бяха Chevrolet Silverados. Те бяха снабдени с хибридната система eAssist.

GMC Yukon хибрид

Ниво на сигурност

Въпреки че в момента марката няма превозни средства, които да се класират на топ позиции според изследването на институцията IIHS, някои ако не и голяма част от SUV моделите им се оценяват с прилични резултати. Освен това NHTSA класира десет от моделите им за 2018 година с петзвездна обща оценка за безопасност, което на практика е доста добре. Всички видове GMC са снабдени с най-различни съвременни технологии, които поддържат шофьорите и пътниците в безопасност постоянно по време на шофиране. Едни от тези механики са например радари и камери, които откриват и засичат колко далеч се намират другите превозни средства от вас, като съответно предупреждават за сблъсък. Сигналите обикновено са визуални и звукови и уведомяват водача, ако сблъсъкът изглежда неизбежен. Друга система е автоматичното спиране, която ограничава доста катастрофите, тъй като ако водача не предприеме необходимите мерки за предотвратяване на ПТП, самият компютър в автомобила задейства светкавично спирачната система. Това също може да се осъществи, ако пред превозното средство внезапно се появи пешеходец. Освен тези екстри автомобилите на марката притежават и някои базови функции за безопасност, които са част от дизайна им. Това са например вибрациите в седалките, ако не сте сложили предпазния колан. Заедно с това те са снабдени с голям брой въздушни възглавници за защита на тялото и главата в случай на неизбежна катастрофа. Едни от най-иновативните им функции са – адаптивен круиз контрол, индикатори за разстояние, помощ при паркиране и при шофиране. Това ще рече че то помага на шофьорите, които неволно излизат от лентата си. Благодарение на камера, която чете линиите на пътя, водача бива сигнализиран, ако евентуално премине в другата линия, без да използва мигач. При нереагиране на това предупреждение, автомобилът осигурява нежно управление и се насочва обратно в първоначалната си позиция.

Най-често сменяните едрогабаритни части

Превозните средства на GMC са едни от най-универсалните, мощни и надеждни автомобили на пазара. Година след година според проучването за надеждността от страна на J.D. Power, някои от моделите на американската марка се класират с доста високи резултати, окупирайки челните позиции и това съответно са GMC Sierra 1500 и Sierra 2500 HD. Независимо дали търсите нов или употребяван пикап един от основните и може би най-важните фактори, които трябва да вземете в предвид е тяхната надеждност. Всяка година J.D. Power провежда проучвания относно тази характеристика, за да отбележи кои се най-престижни в тази категория. Изследванията са отраслов показател от 1990 г. и имат за цел да облагодетелстват потребителите, като предоставят точна информация за всяка марка и модел.  Производителите на превозни средства също са облагодетелствани от тях, тъй като също използват резултатите, за да подпомогнат за проектирането на по-добри автомобили, което означава високо качество и стойност. В конкретният случай за тази марка можем да отбележим, че автомобилите им могат да се похвалят с висок клас, но подобно на всяка една машина независимо какъв тип е тя, идва момент когато компонентите и се износват. Когато настъпи този период е редно тези части да бъдат заменяни по възможно най-бързият начин, за да може те да не загубват своята функционалност. Въпреки че моделите на GMC са доста здрави има някои части, които се повреждат в пъти повече за разлика от други. Това съответно са компресора за климатика и фаровете.

Същност и функционалност на тези части

Най-просто казано, компресорът на климатика представлява една помпа, която е самото ‚‘‘ сърце ‘‘ на системата, тъй като придвижва хладилния агент през нея. Докато много хора смятат, че компресорът изпуска само студен въздух това действително е тотално грешно твърдение. Всъщност то прави обратното, създавайки заедно с това и топлина. Това е така, защото хладилният агент, който в този случай е фреона, се поставя под изключително високо налягане и съответно той става горещ. Но това не означава, че непременно няма и охлаждане. Климатичния компресор се състои от компресор и съединител. Компресорът има два отвора, вход, който винаги е по-голям на диаметър и изход. Самата резервна част представлява една сложна серия от проходи, клапани, лагери и много други компоненти. В това число се включват и няколко типа помпи, като бутала и ротационни лопатки. Процесъъ се осъществява, като хладилният агент се ‚‘‘ засмуква ‘‘ в компресора и след това се ‚‘‘ изхвърля ‘‘ през изхода, насочвайки се към кондензатора. Когато климатика е включен, компресорът започва да работи, като засмуква хладилен агент с ниско налягане и го компресира до високо налягане. Съответно, агентът пътува до кондензатора, който се намира точно пред радиатора, където преминава през серия от тръби. При по-големи скорости въздуха от пътуването е достатъчен за охлаждането на хладилния агент и заедно с помощта на перките на кондензатора този процес се осъществява без проблем. При по-ниски обороти обаче или на празен ход има вентилатори за охлаждане, които придвижват въздуха през кондензатора от където се насочва към сърцевината на изпарителя. Преди да достигне до там той трябва също така да премине отново през множество тръби. След това идва ред на топлия въздух, който се движи през изпарителя, докато топлината не се отдели от него, като едва чак тогава той се прехвърля в хладилния агент и студения въздух навлиза в купето на автомобила. От своя страна, топлият агент напуска изпарителя и се насочва обратно към началото на компресора, където цикълът започва да се повтаря отново. Компресор за Gmc Фаровете са друг едрогабаритен компонент който се забелязва, че доста често се подменя при различните модели на GMC. Те са не само важен елемент за безопасност на вашия автомобил, но и функция, която сте задължени да използвате по закон. В противен случай, неизползването или евентуално повредата по тях би ви допринесло единствено главоболия, които са най-често в формата на скъпи глоби. Предните фарове са проектирани така, че да ви осигурят максимална видимост по време на управление. Те осветяват пътя пред вас, независимо от метеорологичните условия на които сте изложени. Също така освен за вас те са и важни за другите превозни средства, участващи в движението, тъй като чрез тях те могат да видят вашето местоположение. За да ги активирате, просто трябва да завъртите съответното устройство вътре в автомобила, което е предназначено за тях. Те също така се разделят на две светлини, когато се включат – къси и дълги. Предни фарове за GMC

Специфичност на марката

По-принцип голяма част от превозните средства, независимо кой модел и марка са притежават определен брой камери, като допълнителни екстри. Но при пълноразмерният пикап на GMC модела Sierra за 2020 г., съвсем вдига нивото. При него може да се сдобиете с цели четири камери. модела gmc sierra 1500 Тези камери могат да предоставят видимост от четирите страни, в товарния отсек, вътре в отсека и зад него. Най-иновативна обаче се оказва една специфична функция, която отличава изключително много този модел от всички останали и това е функцията за рентгеновият изглед. Чрез него можете ефективно да виждате през ремаркето, както и това зад него. Това е подход елиминиращ проблеми с мъртвите точки безотказно.