Каква е разликата между бензинов и дизелов двигател?

Каква е разликата между бензинов и дизелов двигател?

Бензиновият и дизеловият двигател са два вида двигатели с вътрешно горене, които използват различни видове гориво и имат различен принцип на работа.

Ето някои от основните разлики между тях:

•  Бензиновият двигател използва бензин като гориво, докато дизеловият двигател използва дизел. Една от основните разлики между двата вида гориво е, че дизелът има повече енергия на единица тегло в сравнение с бензина. Друга разлика е, че цената на дизела е по-висока от тази на бензина.

•  Бензиновият двигател използва искрово запалване, което означава, че гориво-въздушната смес в цилиндрите се запалва от искра, произведена от запалителна свещ. Дизеловият двигател използва компресионно запалване, което означава, че горивото се впръсква под високо налягане в силно сгъстен и нагорещен въздух в цилиндрите и се запалва самостоятелно.

•  Бензиновият двигател има по-ниска степен на сгъстяване (отношението между максималния и минималния обем на цилиндъра) от дизеловия двигател. Това означава, че буталото компресира по-малко въздуха в цилиндъра при бензиновия двигател. Степента на сгъстяване при бензиновите двигатели е около 10:1, докато при дизеловите двигатели е около 20:1.

•  Бензиновият двигател има по-бърз процес на изгаряне на горивото от дизеловия двигател. Това означава, че буталото получава по-голяма сила за по-кратко време при бензиновия двигател. Това позволява бензиновите двигатели да достигнат по-високи обороти и да произведат по-голяма максимална мощност от дизеловите двигатели.ауди

•  Дизеловият двигател има по-висок коефициент на полезно действие (КПД) от бензиновия двигател. Това означава, че дизеловият двигател превръща по-голям процент от химичната енергия на горивото в механична енергия. КПД на бензиновите двигатели е около 30%, докато при дизеловите двигатели е около 40% за атмосферни и около 55% за турбодизелови двигатели. Това прави дизеловите двигатели по-икономични и по-екологични от бензиновите двигатели.


•  Дизеловият двигател има по-висок въртящ момент (силата, която върти коляновия вал) от бензиновия двигател. Това означава, че дизеловият двигател може да задвижва по-тежки товари и да се справя по-добре с трудни условия на движение. Въртящият момент при дизеловите двигатели е по-висок при ниски обороти, докато при бензиновите двигатели е по-висок при високи обороти.кола с ремарке