Автомобилните стъкла

Автомобилните стъкла

Автомобилните стъкла са важна част от сигурността и комфорта на всяко превозно средство. Те не само осигуряват видимост и защита от атмосферни условия, но и поемат тежък удар при инциденти и предотвратяват нараняването на пътниците. Затова е важно да знаем какви видове автомобилни стъкла съществуват, как се произвеждат и как да ги поддържаме.

 

 


Видове автомобилни стъкла:

Според мястото на монтаж и функцията си, автомобилните стъкла се делят на три основни вида: челни, задни и странични.

Челните стъкла са най-важните за безопасността на водача и пътниците, тъй като трябва да издържат на силни удари, да не се разбиват на остри парчета и да не пречат на видимостта. Затова те са изработени от трипластово стъкло, което представлява два тънки пласта стъкло с PVB ламинат между тях. Ламинатът е полимерен материал, който придържа стъклото при счупване и има UV филтър, който предпазва от избледняване на тапицерията. Челните стъкла могат да бъдат оцветени в различни нюанси, да имат затопляеми или хидрофобни свойства, да включват антена или сензори за дъжд и светлина.car glass

Задните стъкла са обикновено изработени от закалено стъкло, което е много по-здраво от стандартното стъкло и в случай на счупване се разбива на много малки, безопасни парчета. Закаленото стъкло се получава чрез бързо охлаждане на разтопеното стъкло, което създава високо напрежение в повърхността и ниско напрежение в сърцевината. Задните стъкла могат да бъдат тонирани или силно оцветени, да имат затопляеми или хидрофобни свойства, да включват антена или стоп светлини.

Страничните стъкла са обикновено изработени от закалено стъкло, но могат да бъдат и от трипластово стъкло, ако са фиксирани или имат функция за отваряне. Страничните стъкла могат да бъдат тонирани или силно оцветени, да имат хидрофобни свойства, да включват антена или електрически превключватели.

 

 


Производство на автомобилни стъкла:

Автомобилните стъкла се произвеждат за първоначално вграждане (ОЕ) и за следпродажбено обслужване на автомобила (AGR). ОЕ стъклата са специално проектирани за конкретен модел автомобил и са одобрени от производителя. Те имат високо качество, точни размери и всички необходими характеристики и аксесоари. AGR стъклата са предназначени за замяна на счупени или повредени стъкла и са произведени от различни фирми, които следват стандартите за сигурност и качество. Те могат да имат разлики в дебелината, цвета, формата и аксесоарите на стъклата.

Един от най-големите производители на автомобилни стъкла в света е Pilkington Automotive, който е част от NSG Group. Pilkington Automotive функционира като единна глобална организация и предлага широка гама от продукти за ОЕ и AGR пазарите. Всички автостъкла на Pilkington отговарят или надвишават световните стандарти за сигурност и качество.

 



Поддръжка на автомобилни стъкла:


auto glass

За да запазим автомобилните стъкла в добро състояние и да предотвратим повреди, трябва да ги почистваме редовно с подходящи препарати и кърпи, да избягваме абразивни или химически вещества, да не използваме остри предмети или бижута за скреждане на лед, да не удряме или натискаме стъклата със сила, да проверяваме за пукнатини или скъсвания и да ги ремонтираме или сменяме при нужда. Също така, трябва да избягваме прекомерното излагане на слънце или високи температури, които могат да причинят деформации или напуквания на стъклата.