Автомобилните огледала

Автомобилните огледала

Как да изберем правилните огледала за нашия автомобил? Това е въпрос, който си задават много шофьори, особено когато искат да подобрят външния вид и функционалността на своята кола. В тази статия ще ви представим някои от основните видове огледала, които можете да намерите на пазара, и техните характеристики.стандартно огледало 1

•  Стандартни огледала.

Това са най-разпространените и евтини огледала, които се монтират на повечето автомобили. Те са плоски и имат обикновена форма. Те ни дават добра видимост на задната част на автомобила, но не ни показват мъртвите зони. Те са подходящи за кратки разстояния и градско шофиране.
стандартно огледало
 

•  Конвексни огледала.

Това са огледала, които са извити навън и имат по-широк ъгъл на видимост. Те ни показват повече от трафика отстрани, но имат един недостатък - обектите в тях изглеждат по-малки и по-далечни, отколкото са наистина. Това може да доведе до грешна оценка на разстоянието и скоростта на другите превозни средства. Тези огледала са подходящи за дълги разстояния и магистрално шофиране.

•  Асферични огледала.

Това са огледала, които са извити навътре и имат две зони - една плоска и една конвексна. Те комбинират предимствата на стандартните и конвексните огледала - дават ни добра видимост на задната част на автомобила и намаляват мъртвите зони. Обектите в тях изглеждат по-реалистично и по-близко, отколкото в конвексните огледала. Тези огледала са подходящи за всички видове шофиране.
огледало
 

•  Електрически огледала.

Това са огледала, които могат да се регулират електрически от вътрешността на автомобила. Те ни спестяват времето и усилието да излизаме от колата, за да ги настроим ръчно. Те могат да бъдат стандартни, конвексни или асферични. Някои от тях имат и допълнителни функции, като подгряване, светене или складиране.

  Огледала с камера.

Това са огледала, които имат вградена камера, която пренася изображението на екран във вътрешността на автомобила. Те ни дават перфектна видимост на задната част на автомобила, без да зависят от времето, осветеността или ъгъла на огледалото. Те са най-модерните и скъпи огледала, които са достъпни само за някои модели автомобили.

Както виждате, има много видове огледала, които можете да изберете за вашия автомобил. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които трябва да вземете предвид, когато правите своя избор. Независимо от това, какви огледала използвате, не забравяйте да ги проверявате редовно и да ги поддържате чисти и цели. Така ще повишите безопасността и комфорта на шофирането.