Автомобилните брони

Автомобилните брони

Автомобилните брони са част от екстериора на колата, която има както защитна, така и декоративна функция. Те се монтират на предната и задната част на автомобила и служат за предпазване на каросерията и другите компоненти от повреди при леки удари или паркиране. Освен това, броните придават индивидуален стил и характер на всяка марка и модел автомобил.

Историята на автомобилните брони започва през края на 19-ти век, когато Леополд Свитак поставя първата предна броня на автомобил "President" (по-късно "Tatra"). През 20-те години на 20-ти век се появява необходимостта от специални буферни устройства за предпазване на автомобилите при увеличаването на трафика и паркирането в тесни пространства. Отначало броните са допълнителна екстра към автомобилите Pacard и Ford Model T, а по-късно стават стандартно оборудване за Ford Model A.


bumper retro
bumper retro 2

 

През 70-те и 80-те години на миналия век се разпространяват пластмасовите и стъклопластовите брони, които са по-леки, по-издръжливи и по-естетични от металните. Те са съобразени с аеродинамичните изисквания при автомобилите и често имат вградени фарове против мъгла, мигачи или спойлери. Във вътрешността на тези брони има подсилващи метални елементи, които определят начина им на деформация при по-сериозен удар и разчетените мерки за деформация на купето.

Съвременните брони се отличават с по-добра форма, обтекаемост и значително по-тънка пластмаса. Това се налага с цел да се запазят пешеходците при удар. Тези брони изглеждат като част от купето на автомобила и често са оцветени в цвета на каросерията. Все повече се работи върху безопасността на пешеходците и в тази насока някои автомобили се произвеждат с брони, оборудвани с възглавници от различни материали и система за вдигане на предния капак, с цел да се запазят краката на пешеходеца и да се омекоти удара му с предното стъкло.

 


nissan gtr
audi

Ако искате да подобрите външния вид на вашата кола или да я защитите от повреди, можете да изберете от разнообразието от брони и спойлери за кола, които се предлагат на пазара.

Можете да намерите брони за всички марки и модели автомобили     в    www.avtosklad.bg