Какъв е средния автономен пробег  на различните марки електромобили?

Какъв е средния автономен пробег на различните марки електромобили?

Обхват. Това се превърна в най-важното съображение при закупуване на електрическа кола. Способността да се изминават дълги разстояния, без да се спира за зареждане, е от решаващо значение, за да се направят електромобилите жизнеспособни, особено когато се опитвате да откъснете хората от удобството на горивната мощност. 

 

Съвсем различен въпрос е дали шофьорите наистина се нуждаят от кола, която може да измине повече от 300 мили с пълна батерия. Има много собственици на електрически автомобили, които се нуждаят от колите си само за разходка из родния си град, така че те могат да се измъкнат с евтин електромобил с малък пробег, който може лесно да се зарежда в близост, като Honda E.

 

Понастоящем, ако трябва да изминете каквото и да е голямо разстояние с някакъв комфорт, ще трябва да седнете зад волана на голям дизелов седан или SUV – но времената се променят. Когато настъпи 2035 г. и автомобилите с двигатели с вътрешно горене бъдат изцяло забранени в Обединеното кралство, купувачите на нови автомобили ще трябва да разчитат на електрически автомобили за изминаване на дълги разстояния. Много вероятно е това да премине и в други държави, а България не е далече, нали?

 

Електрически автомобили с най-дълъг пробег 2022 г.

За щастие, най-доброто от текущата година от електромобили вече предлага достатъчен обхват, за да задоволи това търсене и производителите обещават още повече от следващото поколение електрически автомобили. 

 

Mercedes, например, вече разкри концептуалния автомобил Vision EQXX, който през април 2022 г. измина повече от 1000 км (621 мили) с едно зареждане, което го прави един от електрическите автомобили с най-дълъг пробег на пътя. 

 

Разбира се, това е уникален концептуален автомобил, техническа витрина за демонстриране на най-новата технология за батерии, но показва, че електрическите превозни средства (EV) стават все по-жизнеспособни за тези, които се притесняват от честото зареждане. Ако сте решили да си купите електрически автомобил или все още залагате на старите решение, не забравяйте колко е важно да инвестирате в качествени авточасти от Taros Trade.

 

Skoda Enyaq iV: EV за дълги разстояния

Enyaq е първият изцяло електрически автомобил на Skoda и това е много солидно усилие, в което е инвестирала марката. Купувачите могат да избират от две задвижвания – Enyaq 60 има 58kWh батерия и пробег от 256 мили, докато Enyaq 80 получава по-голяма 77kWh батерия и по-дълъг пробег от 331 мили. Има дори спортна vRS версия с 295 к.с. на разкошния Enyaq Coupe.

 

Както Enyaq 60, така и 80 разполагат с един електрически мотор, монтиран на задната ос, докато по-скъпите варианти 80X и vRS получават допълнителен мотор, задвижващ предните колела, давайки на тези автомобили задвижване на четирите колела. 

 

Volkswagen ID.3

Volkswagen продава много версии на ID.3, но Tour е тази, която трябва да изберете, ако цените максималния пробег преди всичко. Неговата 77kWh батерия може да съхрани достатъчно енергия за обхват от 340 мили, което го поставя предпочитан пред конкурентите му и се нарежда само малко след Tesla. Той също така ще ускорява от 0 до 62 мили в час за 7,9 секунди, което не е лошо за семеен хечбек.

 

Tesla Model X

Tesla не просто завладява пазара на спортни електрически автомобили, марката наскоро направи голяма актуализация на Model X, за да позволи на своя седем местен SUV да се конкурира с Mercedes EQB. Цифрите за обхвата все още са приблизителни за момента.

 

Tesla Model 3

Tesla Model 3 е донякъде сензация. Това беше втората най-продавана кола за 2021 г., изоставаща само от Vauxhall Corsa. Най-базовата версия ще ви струва £45 990 и има максимален пробег от 278 мили, време от 0 до 60 мили в час за 5,3 секунди и максимална скорост от 140 мили в час. Не е изненадващо, че средната версия Long Range е тази, която трябва да изберете, ако имате пътувате на дълги разстояния, цената й е от £54 990 и може да измине 360 мили между спирките за зареждане.

 

BMW i4

BMW i4 е чисто електрическо гран купе с четири врати с размери, подобни на Серия 3. Бяха пуснати две версии, когато беше обявен на пазара през лятото на 2021 г. - Drive40 и фокусираният върху производителността - M50.

 

Първият има най-дълъг обхват от двата. Неговият пакет батерии от 81kWh може да захранва колата в продължение на 365 мили, докато неговият единствен електрически мотор, монтиран на задната ос, произвежда 335 к.с. Това е достатъчно за ускорение от 0 до 62 мили/ч за 5,7 секунди и максимална скорост от 118 мили/ч.

 

Ford Mustang Mach-E

Компанията успя да извади толкова голям пробег от своя електрически SUV, колкото BMW направи от iX за около половината от цената. Разбира се, Mach-E е много по-бавен от iX, но понякога това не е от толкова голямо значение.

 

Цените за Mustang Mach-E започват от £42 530 в Англия и това може да се различава с малко от цените в България. За тази цена получавате 70kWh батерия и един електрически мотор, които предлагат максимален пробег от 273 мили. По-големият 91kWh, съчетан със същото задвижване, увеличава цената до £47 580, което според нас е малка цена за допълнителни 100 мили пробег.

 

BMW iX

Дизайнерският език на BMW напоследък е донякъде спорна тема и никъде това не е по-очевидно от новия iX SUV. Комбинацията от тънки фарове и здрава решетка го прави да изглежда “отчасти като нинджа, отчасти като бобър” - го определят много критици на нови автомобили. 

 

Неговата батерия от 106,3kWh също е една от най-големите, инсталирани някога в EV и може да съхранява достатъчно енергия за максимален обхват от 380 мили. Когато трябва да спрете, възможността за зареждане от 195 kW означава, че можете да добавите 93 мили обхват за 10 минути с подходящо бързо зарядно устройство.

 

Електрическите автомобили са бъдещето на превозните средства и все по-често ще срещаме модели с разнообразни форми, функции и начини на зареждане. Разгледайте добре моделите и ако вашият стар автомобил има нужда от добри авточасти не се колебайте да се свържете със служителите на Avtosklad за повече информация и компетентно мнение.