Най-функционални електрически автомобили.

Най-функционални електрически автомобили.

Най-функционални електрически автомобили: как да изберем правилния модел за нашите нужди?

Електрическите автомобили са все по-популярни сред потребителите, които търсят алтернатива на традиционните бензинови и дизелови коли. Електрическите автомобили предлагат редица предимства, като нулеви емисии при шофиране, нисък разход на енергия, тих и гладък ход, ниски разходи за поддръжка и възможност за зареждане у дома или на публични станции. Но как да изберем правилния модел за нашите нужди? Какво трябва да знаем за електрическите автомобили и какви са най-функционалните модели на пазара?

За да изберем правилния електрически автомобил, трябва да вземем предвид няколко фактора, като:

•  Пробег: Това е разстоянието, което можем да изминем с едно зареждане на батерията. Пробегът зависи от капацитета на батерията, от типа на шофиране (градско или извънградско), от климатичните условия и от използването на климатика или други потребители на енергия. Пробегът се измерва по стандарт WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure), който дава по-реалистична картина от предходния стандарт NEDC (New European Driving Cycle). Все пак, пробегът може да варира според реалните условия на шофиране. Затова е добре да изберем модел с достатъчен пробег за нашите нужди и да имаме възможност за зареждане по пътя.

•  Зареждане: Това е времето и начинът, по който можем да напълним батерията на електрическия автомобил. Зареждането може да става у дома или на публични станции. У дома можем да използваме обикновена контактна гнездо или специална зарядна станция (wallbox), която осигурява по-бързо и безопасно зареждане. На публични станции можем да използваме обикновени или бързозарядни станции, които предлагат различни нива на мощност и скорост на зареждане. Зареждането зависи от типа и размера на батерията, от мощността и съвместимостта на станцията и от цената на електричеството. Затова е добре да се информираме за различните опции за зареждане и да изберем модел с подходяща батерия и конектор.

•  Цена: Това е сумата, която трябва да платим за закупуването на електрическия автомобил. Цената зависи от марката, модела, оборудването, гаранцията и от наличието на държавни или местни стимули за подкрепа на електромобилността. Електрическите автомобили обикновено са по-скъпи от съответните им бензинови или дизелови версии, но тази разлика може да се компенсира от по-ниските разходи за експлоатация и поддръжка. Затова е добре да сравним цените на различните модели и да вземем предвид всички разходи, свързани с притежанието и използването на електрически автомобил.

След като знаем какво да търсим при избора на електрически автомобил, можем да разгледаме някои от най-функционалните модели на пазара. Ето няколко примера, които предлагат добра комбинация от пробег, зареждане, цена и други характеристики:

•  Dacia Spring: Това е най-евтиният и най-ефективният електрически автомобил на пазара към момента. Той има батерия с капацитет 27,4 кВт/ч, мощност 44 к.с. и пробег до 305 км по WLTP. Зарежда се за около 5 часа на wallbox или за около 8 часа на обикновена контактна гнездо. Цената му започва от 35 000 лв.


dacia
 

•  Toyota bZ4X: Това е първият изцяло електрически модел на японската марка, който ще бъде представен през 2022 година. Той ще има батерия с капацитет около 70 кВт/ч, мощност около 200 к.с. и пробег около 500 км по WLTP. Зарежда се за около 30 минути до 80% на бързозарядна станция. Цената му още не е обявена.


 Toyota bZ4X

 

  Skoda Enyaq iV: Това е първият изцяло електрически SUV на чешката марка, който се базира на платформата MEB на Volkswagen Group. Той се предлага в пет различни версии с мощност от 148 до 306 к.с. и пробег от 340 до 534 км по WLTP. Зарежда се за около 40 минути до 80% на бързозарядна станция. Цената му започва от 69 990 лв.

 Skoda Enyaq iV

 


  Hyundai Ioniq 5: Това е ретрофутуристичен хечбек, който се отличава с иновативен дизайн и технологии. Той има батерия с капацитет от 58 кВт/ч и пробег до 480 км по WLTP. Зарежда се за около 18 минути до 80% на бързозарядна станция. Цената му започва от 79 990 лв.

Hyundai Ioniq 5