Какви са основните предимства на SUV автомобилите?

Какви са основните предимства на SUV автомобилите?

SUV са специфичен клас автомобили. Ако трябва най-лесно да определим какво точно представляват, ще кажем, че у нас те биват наричани „джипове“. В действителност, Jeep влизат в категорията на SUV колите, но те не са единствените му представители. Освен това, не е коректно да използваме Jeep за определен клас автомобили, тъй като това е име на марка и не бива да се използва като нарицателно. 

Истината е, че само у нас наричаме SUV колите с общото име „джипове“. Навсякъде другаде по света те са известни с абревиатурата SUV. Зад нея стои терминът „sport utility vehicle”. Ако трябва да го преведем буквално на български език, той ще звучи така: практичен спортен автомобил. В действителност, този вид коли са доста практични. И тази им характеристика се дължи на основната им разлика с класическите автомобили. 

SUV колите всъщност са коли с повишена проходимост. Тази проходимост е в много по-висока степен от масовите леки автомобили. Последните са предназначени да се движат по пътища с твърда настилка. Обратно, SUV автомобилите спокойно могат да се движат и по неравна, трудно проходима и дори с нарушена цялост настилка. 

И ако си мислите, че SUV колите са твърде специални, лъжете се. Всъщност, по данни на световната автомобилна индустрия, те представляват все по-често предпочитаният избор и за семейна, и за лична, а дори и за бизнес кола. 

Така например, през последните 5 години в Европа е отбелязан рекорден ръст на продажбите и търсенето на SUV автомобили. От бранша споделят, че няма определен клас или категория потребители, които ги предпочитат. На практика, SUV колите са любими на голямото множество от различни по своите характеристики, финансов статус и начин на живот клиенти. 

Тези данни не бива да изненадват никого. Истината е, че SUV колите определено си заслужават инвестицията, която обикновено е по-висока от тази за класически лек автомобил от същата марка и година на производство. Ако ви е интересно, останете с нас, за да разберете повече за предимствата на този вид автомобили. 

 

SUV колите осигуряват повече място

 

И като казваме повече място, имаме на предвид, както за повече пътници, които да возите, така и за повече багаж, който да вземете със себе си на дълъг път. Всичко това доказва, че SUV автомобилът е семейната кола на 21 век. 

Неслучайно домакинствата с малки деца са сред най-големите почитатели на този автомобилен сегмент. Само родители на 1-годишно дете знаят колко много багаж се взима за 5-дневна ваканция на морето. Общо взето само и единствено SUV автомобилът може да го събере така, че на всички да им е удобно на път за чаканата ваканция. 

 

Доказано: шофирането носи по-голям комфорт 

 

Според редица проучвания и тестове карането на SUV кола носи значително по-голямо удоволствие от карането на класическа кола. Интересно е, че приятното чувство е споделено. С други думи, удоволствието е по-голямо не само за шофьора, който се притеснява по-малко за неравности по пътя и дупките, но и за неговите пътници. А когато на хората им е удобно по време на пътуване, то става приятен спомен, а не бреме. 

 

SUV колите са по-безопасни от стандартните 

 

Големите габарити намаляват риска от сериозни поражения на колата, а също така и на медицинските щети за пътниците при евентуално ПТП. Според специалистите в областта на ремонтните дейности по автомобили у нас, Taros Trade, много по-рядко потребителите търсят авточасти за SUV, отколкото за класически коли. Експертите допълват, че джиповете са много по-здрави, издръжливи и устойчиви, а от тук и служат далеч повече години на своите собственици. Особено по не много надеждните пътища у нас! 

 

Екологията предпочита SUV автомобилите 

 

В момента сегментът с електрически коли произвежда и SUV, и класически автомобили. Друга е причината екологията да препоръчва преминаване към SUV МПС. Тя се състои в дневния разход на гориво. Доказано е, че SUV колите хабят много по-малко бензин, газ или метан. Това означава, от една страна, по-малко вредни емисии в околната среда, и от друга – по-малък разход на ресурсите. 

За някои потребители просто няма друг вариант освен  SUV

 

В действителност, ще срещнете много хора, които ще ви кажат, че за тях друг тип кола не съществува. Те са избрали за себе си SUV автомобил, просто защото само той пасва на техния начин на живот. Както сигурно се досещате, това са хора, които предпочитат да прекарват повече време сред природата. Те стоят много по-малко в градска среда, за която класическите коли често са достатъчно практични и удобни. 

При преминаване на диви местности – без значение дали са в Балкана, или в Черноморския регион – много по-надеждно е да разполагате с комфортна SUV кола, която няма да запъне на нито един баир, блато или каквато и да е изненада от природата. 

 

За SUV колата времето няма никакво значение 

 

Защото за този тип автомобил климатичните условия са без значение. Дори да излезете в слънчево време и по пътя ви застигне буря, никога няма да се притесните, ако сте се настанили удобно във вашия SUV автомобил. 

В действителност, този вид коли устояват на всякакъв тип климатични неблагоприятни условия. Както сигурно се досещате, при настъпване на такива, дивите природни местности стават още по-сериозно препятствие за класическите автомобили. Не и за SUV автомобилите!

Вече разбрахте защо толкова много потребители залагат именно на SUV кола. Според специалистите в бранша интересът към тях ще се покачва още повече през идните пет години. И докато ръстът доскоро бе регистриран само на територията на Европа, експертите са на мнение, че такъв ще има и в страните на Южна Америка и Азия.