Как да изберем правилните гуми  за различните терени пресечена местност?

Как да изберем правилните гуми за различните терени пресечена местност?

 

Вероятно не бихте купили първата кола, която видите, така че защо бихте купили първия комплект гуми, който видите? Когато дойде време за закупуване на нови гуми, придирчивостта може да се отплати. В Автосклад сме тук, за да ви помогнем да разберете процеса на пазаруване на гуми, да изберете правилните на добра цена и да се запознаете с автомобилните аксесоари, които са от голямо значение за безопасността ви на пътя. 

 

Гумите са изключително важни, както за безопасността, така и дори за разхода гориво, който може да се вдигне осезаемо, ако не сте успели да намерите правилния чифт. Затова в тази статия ще ви дадем ценни съвети, с които ще ви помогнем да се спрете на качествени и правилни гуми. 

 

Как се определя размера на гумите?

Гумите се предлагат в различни размери и не е толкова просто като малки, средни и големи. Размерът на вашата гума е число от 13 до 22. Това число ви казва диаметъра на колелото в инчове. Има няколко различни начина, по които можете да разберете размера на гумата си.

 

Проверете информационната табела, отпечатана на вратата от страната на водача. Там ще намерите диаметъра на колелото, необходим за вашето конкретно превозно средство или прегледайте текущия си комплект гуми. Трябва да видите блок от цифри и букви на страничната стена на една от вашите гуми. Последното число в този код е размерът на вашата гума. Например, ако на вашата гума пише P215/65R15, диаметърът на колелото е 15 инча.

 

Сравнение на видовете гуми

На пазара има много различни видове гуми. Това е частта от пазаруването им, която може да натовари някои купувачи. Има плюсове и минуси за всеки тип, така че всичко зависи от избора на гума, която работи най-добре за вашия начина ви на живот /колко често карате колата си/, среда /къде я карате най-много - по какви терени/ и приоритети. Разберете повече за различните видове:

 

  • Всесезонни гуми

Тези гуми са добри за меко време през цялата година. Ще се насладите на гладко, тихо возене и голяма горивна ефективност през повечето сезони.

 

Недостатък: Всесезонните гуми не се представят толкова добре, колкото зимните при екстремни метеорологични условия, като температури под нулата или снежни бури.

 

  • Зимни гуми

Ако живеете някъде, където има минусови температури, лед и сняг, потърсете зимни гуми. Те са направени от гума, която остава еластична и в най-студеното време. Техните дълбоки грайфери ви осигуряват сцепление през всяка киша, сняг и лед, които трябва да преодолеете.

 

Недостатък: Зимните гуми трябва да се сменят с летни или всесезонни, след като температурите се изравнят.

 

  • Ефективни гуми /висока производственост/

Ако имате нужда от скорост и искате да се възползвате от конските сили на вашия двигател, не търсете повече на ефективни гуми. Те са идеални за шофьори, които са приоритизирали скоростта и производителността, и често се използват на спортни автомобили.

 

Минус: Гумите с висока производителност обикновено не издържат толкова дълго, колкото другите гуми, но това, което им липсва в оценката за износване на протектора, компенсира със сцепление и висока производителност.

 

  • Летни Гуми

Въпреки името си, летните гуми могат да се справят с всеки топъл сезон. Те са проектирани за превъзходно сцепление върху влажни повърхности, така че пролетните и летните дъждове не са проблем.

 

Недостатък: Това не е най-безопасният ви залог през зимата. Тези гуми са направени от гума, която се втвърдява при по-ниски температури, така че ги сменете веднага щом температурата падне.

 

  • Гуми за всякакъв терен

Обичате ли да поемате по оф-роуд път? Гумите за всякакви терени могат да се справят с повърхности, които много други гуми не успяват - чакъл, мръсотия, камъни и сняг.

 

Минус: Благодарение на дизайна на протектора на гумите за всякакъв терен, очаквайте по-шумно шофиране от обикновените всесезонни гуми.

 

  • Гуми за кални терени

Ако се отправяте към дълбока кал или пясък, това са единствените гуми, които искате на вашия автомобил. Това са „по-големите и по-лоши“ роднини на гумите за всякакъв терен и те имат дълбок, здрав протектор, за да намерят сцепление и на най-хлъзгавите повърхности.

 

Недостатък: Гумите за кални терени осигуряват по-шумно возене от другите всесезонни гуми, отново поради техния дизайн на протектора.

 

  • Туристически гуми

Считайте туристическите гуми за най-добрата гума от най-висок клас. Те са за шофьорите, които искат копринено гладко, безшумно шофиране. Те предоставят изключителна надеждност и дълготрайност.

 

Недостатък: Въпреки че туристическите гуми могат да се справят с ежедневните мокри и сухи условия, те не са подходящи за екстремни метеорологични.

 

Какъв е правилният бюджет за гуми?

След като знаете размера на гумата, от който се нуждаете, и вида, който искате, помислете за бюджета си за закупуването им. Както всичко останало, има широк диапазон от цени, така че каква е подходящата сума зависи изцяло от вас.

 

 Няма правилен или грешен отговор на този въпрос. Зависи от шофьора и колата! Нашият най-добър съвет е да запомните, че гумите са инвестиция, при това безценна. Вашите гуми са единствената част от вашия автомобил, която влиза в контакт с пътя. Без качествени гуми колата ви не може да се движи безопасно или гладко.


В Avtosklad уважаваме вашия портфейл толкова, колкото уважаваме вашия автомобил. Не се колебайте да се свържете с нашите специалисти в онлайн магазина, за да ги попитате за актуалните предложения в момента и най-добрите спрямо вашия автомобил.