Поддръжка и профилактика на климатичната система на автомобила

Поддръжка и профилактика на климатичната система на автомобила


Климатикът е едно от най-полезните и комфортни устройства в съвременния автомобил. Той не само осигурява приятна температура по време на пътуване при всякакви климатични условия, но и подобрява качеството на въздуха в купето, предпазва от прах, алергени и микроорганизми. За да работи отлично обаче, трябва задължително да спазвате някои правила при грижата за него. В тази статия ще ви разкажем как работи климатичната система на автомобила и как да се грижите за нея.

Как работи климатичната система на автомобила?
Основен принцип на действие на климатика в автомобила е затворената система. В нея циркулира охлаждащ агент, който може да бъде R134a или R1234yf, в зависимост от годината на производство на автомобила. Тези агенти са избрани, защото имат способността да променят фазовото си състояние от газ в течност и обратно при различни температури и налягания.

Климатичната система се състои от няколко основни компонента:

•  Компресор - той се задвижва от ремъчната предавка на двигателя и служи за компресиране на охлаждащия агент от газово в течно състояние. При този процес агентът загрява и повишава налягането си.

•  Кондензатор - той е монтиран пред радиатора за охлаждане на двигателя и служи за охлаждане на охлаждащия агент от течно в газово състояние. При този процес агентът отдава топлината си на околната среда и намалява налягането си.

•  Изсушител - той е монтиран след кондензатора и служи за почистване и изсушаване на охлаждащия агент от замърсявания, влага и други примеси. Той съдържа специална субстанция, която абсорбира влагата и предпазва системата от корозия и повреда.

•  Разширителен вентил - той е монтиран пред изпарителя и служи за регулиране на потока и налягането на охлаждащия агент към изпарителя. Той превръща охлаждащия агент от газово в течно състояние и намалява температурата му.

•  Изпарител - той е монтиран в купето на автомобила и служи за изпаряване на охлаждащия агент от течно в газово състояние. При този процес агентът абсорбира топлината от въздуха в купето и го охлажда. Охладеният въздух се разпръсква в купето чрез вентилатора и дюзите на климатика.Как да се грижим за климатичната система на автомобила?


За да поддържаме климатичната система на автомобила в добро състояние, трябва да спазваме няколко прости правила:

•  Включвайте климатика редовно - това ще помогне за смазването на компресора и предотвратяването на изсушаването на уплътненията. Препоръчително е да включвате климатика поне веднъж месечно за 10-15 минути, дори и през зимата.

климатик

•  Проверявайте нивото на охлаждащия агент - това ще помогне за оптималното функциониране на системата и предотвратяването на повреди. Препоръчително е да проверявате нивото на охлаждащия агент поне веднъж годишно или при поява на симптоми като слаба охладителна способност, шумове от компресора или ледени капки по тръбите. Ако нивото е ниско, трябва да допълните охлаждащия агент в специализиран сервиз.

car service

•  Почиствайте кондензатора и изпарителя - това ще помогне за подобряването на ефективността на системата и предотвратяването на замърсяване и запушване. Препоръчително е да почиствате кондензатора и изпарителя поне веднъж годишно с помощта на специални препарати или компресиран въздух. Така ще премахнете прах, листа, насекоми и други замърсители, които могат да намалят топлообмена и да повишат разхода на гориво.

•  Сменяйте изсушителя - това ще помогне за поддържането на качеството на охлаждащия агент и предотвратяването на корозия и повреда. Препоръчително е да сменяте изсушителя всеки път, когато отваряте или ремонтирате климатичната система, или поне на всеки 4-5 години. Така ще осигурите, че изсушителят не е пренаситен с влага и не пропуска замърсявания към другите компоненти.

Спазвайки тези съвети, ще удължите живота на климатичната