Какво представлява ангренажният ремък  и кога се сменя?

Какво представлява ангренажният ремък и кога се сменя?

 

Когато става въпрос за вашия автомобил, има много движещи се части, които работят заедно, за да поддържат ефективна работа. Една от тези части е ангренажният ремък. Ангренажният ремък е гумен ремък, който свързва коляновия вал с разпределителния вал и отговаря за това клапаните на двигателя да се отварят и затварят в точното време.

С течение на времето ангренажният ремък може да се износи и да се наложи да бъде сменен. Обикновено се препоръчва да се сменя на всеки 60 000 до 100 000 километра. Ако ангренажният ремък се скъса, това може да доведе до сериозни повреди в двигателя. Затова е важно да го следите и да го сменяте при необходимост.

Какво е ангренажен ремък?

 

Накратко, синхронизирането е как клапаните (всмукателни и изпускателни) се отварят във вашия двигател в точно съответствие с движението на буталата – всичко това е въпрос на много прецизно синхронизиране. Ремъкът е прикрепен към поредица от зъбни колела и ролки във вашия двигател, което определя точно кога клапаните се отварят, за да оптимизира работата на вашия двигател чрез най-ефективното изгаряне на сместа въздух/гориво. Някои дизелови двигатели също имат горивни помпи, които се задвижват и „настройват“ от един и същ ремък.

car engine

 

С течение на времето ремъкът ще се изноноси. Може да показва признаци на напукване, може да се разтегне и да доведе до загуба на мощност на двигателя, да работи лошо или може да се счупи напълно. В крайна сметка това може да бъде пагубно за вашия автомобил; ако ангренажният ремък щракне и синхронизирането изгасне, докато двигателят работи, тогава клапаните могат да ударят бутала и да се огънат/повредят. В този случай ще ви е необходим много, много скъп ремонт от най-висок клас, за да накарате двигателя си да работи отново, така че е най-добре да смените ремъка преди или в момента на планираната му поддръжка.

 

Повечето автомобили изискват смяна на ангренажния ремък на всеки 5 години или 160 000 километра (което от двете настъпи първо). Когато купувате кола втора употреба на възраст до или над 5 години, винаги трябва да проверявате дали ангренажният ремък е бил сменен или кога е необходимо. Ако трябва да се смени, трябва да се свържете с компетентен център.

 

Колата ми ще има ли ремък - колан или ангренажна верига?

 

Най-добрият начин за разрешаване на това би бил да изброим всяка кола, която има колан, и всяка кола, която има верига. Въпреки това има много добри онлайн ресурси, които ще изброят автомобили с ремъци и автомобили с вериги, които ще излязат с просто търсене в Google. Ако можете да видите пластмасов капак, прикрепен отстрани на вашия двигател, тогава най-вероятно имате колан; ако не, вероятно е верига. Разбира се, винаги може да се консултирате с механик, за да сте максимално сигурни.

 

Колко често трябва да сменям ремъка си и колко ще струва?

 

Обикновено ремъците издържат между 100 000 и 160 000 км, преди да се наложи да бъдат сменени (варира значително от двигател до двигател, така че не приемайте това като абсолютна насока – винаги проверявайте какво трябва да бъде за вашата кола). Това не са най-лесните задачи за вършене и, освен ако не сте технически разбиращ и знаете какво означава „горна мъртва точка“, най-добре е да закарате колата си в сервиз, за да свършите работата. Обикновено ще ви струва няколкостотин лева за смяна на ремък, но въпреки че това едва ли е евтино, няма нищо общо с цената на ремонта, ако не успеете да смените ремъка навреме.

 

Най-очевидните признаци за смяна на ремък са загуба на мощност при ускоряване, приплъзване (обикновено се разпознава чрез висок, прекъсващ скърцащ звук от двигателя), бавно набиране при по-ниски обороти и дори тракащ шум от двигателя (въпреки че това е по-често свързано с износени, разтегнати ангренажни вериги). Съветваме ви да закарате колата си на преглед и бързо да се сдобиете с нови авточасти от Avtosklad. Лесно ще откриете нужното, а доставката е бърза и безпроблемна

двигател