Какви тасове да си закупим ?

Какви тасове да си закупим ?

Когато става въпрос за различните компоненти, които влизат в състава за създаването на едно превозно средство, малко са нещата, които са толкова жизненоважни, колкото са самите джанти на автомобила. В края на краищата, все още е възможно да се премести кола без наличието на двигател, но автомобил без джанти би било непосилно, освен с помощта на мотокар или някоя друга машина, която да го премести. Като така освен очевидната необходимост от джанти за едно превозно средство, те също играят огромна роля и в цялостната естетика на дадения автомобил. Разкрасявайки го изключително много.

Всъщност, не е преувеличено да се каже, че правилният набор от джанти може напълно да направи една кола точно толкова красива, колкото грешният комплект може да превърне иначе страхотно изглеждаща кола в едно доста непривлекателно превозно средство.

Като вече се има представа за същността и важността на джантите, може да преминем към следващата стъпка в която, имено се забелязва доста голям ръст в употребата на така наречените протектори за джанти или с други думи казано – тасовете, което е по-често използваното наименование.

Какво е тас ?

Автомобилните тасове представляват пластмасови аксесоари, които се използват за покриването на стоманените елементи по джантата изцяло. Освен тасове, съществуват и така наречените капачки за джанта, които пък покриват малка част от джантата и това съответно е мястото, където се разполагат болтовете придържащи самата гума на автомобила. Често тези капаци биват наричани тасове от мнозинството хора, въпреки че те нямат нищо общо.

По принцип, тасовете се използват, за да бъде предпазена самата джанта от драскотини, които могат да се получат поради невнимание, камъчета и много други външни или атмосферни фактори, както и да се намали натрупването на замърсявания и най-вече влага по повърхността на самото колело, но и главно за разкрасяване на външния вид на съответния автомобил.

тас

 

Тасовете  и капачките за джантата, пасват идеално на вече съществуващите стоманени джанти, за да подобрят, както вече споменахме защитата им и най-вече външния вид, който е от изключително важно значение за всеки собственик на лек автомобил. Причината, поради която доста голям процент от шофьорите си ги закупуват е фактът, че те не обичат да карат без такива покрития, когато автомобилът им не е снабден с алуминиеви джанти, които не винаги се инсталират в завода на повечето модели превозни средства.

Всички модели автомобили излизат със заводски джанти, които не винаги грабват окото и поради този факт повечето от тях биват снабдени с тасове. А при по-старите модели, се поставят и капачки на джантата.

Марки и модели

Днешно време се предлагат на пазара тасове с най-различни дизайни. Някои видове са направени да изглеждат като истински гуми, сякаш са направени от стомана, като дори някои пък имат симулирани болтове, които не функционират. Единствената цел на тези симулативни болтове е да подобрят външния вид на таса и да скрият действителните болтове на джантата, които обикновено не са хромирани и не са много привлекателни.

Марката и моделът на тасовете зависи изцяло от размера на джантите или по конкретно цоловете им. За да разберем кои тасове са по подходящи за нашият автомобил, трябва да проверим колко цола са гумите. Най-лесният начин за проверка е просто да забележим информацията, която е разположена отстрани на гумата като тя винаги е в един и същи формат, напр.- 215/70R16, където 215 означава ширина, 70 е профилът, а 16 е диаметъра на джантата и именно нейните цолове.

цолаж

След като вече сме наясно как се проверява размера на джантата, трябва да уточним че марките тасовете варират в най-различни размери, като те по-принцип са:

  • 13“ цолови.

  • 14“ цолови.

  • 15“ цолови.

  • 16“ цолови.

  • 17“ цолови.

Също така има и най-разнообразни модели тасове по пазара, като е важно да споменем, че някои автомобилни производители при производството на автомобилите си ги снабдяват с предварително изработени тасове, което на практика, означава че някои са специално произведени за конкретната автомобилна марка и дори могат да се закупуват отделно от всеки автомобилен търговски представител. Като те могат да бъдат за:

В световен мащаб се произвеждат три вида тасове, които освен че се различават по външен вид леко, те се различават и по начина им на поставяне. Тези видове са съответно:

  • Стандартен тас – които имат система за задържане от тел. Монтирането му се осъществява лесно.

стандартен тас

 

  • Тас с централен болт – който болт се намира в центъра на таса и се монтира върху скоба, която се разполага между болтовете на джантата.

тас с централен болт

  • Тас който е с пространство за болтове – монтира се като съответно се разхлабят малко болтовете на джантата, като след това се поставя върху нея и следователно болтовете се затягат обратно.

тас

 

 

Но ако речем, че не ни допадат стандартните модели тасове, както и репликите които се пласират из пазара значително много, това не трябва да ни притеснява, тъй като на пазара има множество фирми, изработващи свои собствени с цел любителите на този тип автомобилен аксесоар да се отличават значително много от шофьорите, които използват обикновените и скучни заводски тип тасове. Тези модифицирани тасове се отличават доста от стандартните модели. Като разликите са предимно в качеството на изработка и външният вид.

Сравнение между заводските и модифицираните тасове

Както вече споменахме тези видове тасове се различават доста. Модифицираните за разлика от обикновените са съставени от много по-качествени материали и също имат една характерна особеност, която се харесва значително много от повечето хора и това е че те се предлагат в различни цветове.

Цветовата гама варира от 3 вида – сребро, графит и черно. Тасовете са произведени от висококачествен ABS материал. Този материал е добре известен поради своята стабилност, твърдост и устойчивост на механични повреди като натиск или най-различни атмосферни влияния. Твърдостта на този материал и неговата устойчивост на топлина се постига, като то подлежи на  специална обработка. Благодарение на този вид пластмаса, тасовете биват доста здрави и гъвкави, поради което е изключително трудно, те да бъдат огънати или пък повредени.

Едни от най-популярните модели са:

  • Crystal – 13“; 14“; 15“и 16“ цола.

  • Spark – 13‘‘; 14‘‘; 15‘‘; 16‘‘и 17‘‘ цола.

  • Comfort – 13‘‘; 14‘‘; 15‘‘и 16‘‘ цола.

  • Luxury – 13‘‘; 14‘‘; 15‘‘и 16‘‘ цола.

  • Impulse – 13‘‘; 14‘‘; 15‘‘и 16‘‘ цола.

  • Dynamic – 13‘‘; 14‘‘; 15‘‘и 16‘‘ цола.

Също се предлагат и някои премиум тасове от които най-популярните са:

  • Active RC – 13’’; 14’’; 15’’ и 16‘‘цола.

  • Royal RR Black – 13’’; 14’’; 15’’ и 16’’цола.

  • Rapide Red & Black – 13’’; 14’’; 15’’ и 16‘‘цола.

Начин на монтиране

Процесът на инсталация е изключително лесен и може да се изпълни от всеки. Нужни са само чифт ръкавици, гумено чукче (което не е необходимо понякога) и капка търпение. Повечето от използваните тасове днес, разполагат със система за задържане, която е изградена от тел. Тези системи за задържане обикновено са доста сигурни, докато самият тас е вкаран плътно в колелото на автомобила. В противен случай при движение те изхвръкват от автомобила.

система за задържане

Имайки вече базовата основа, е време да инсталираме самите тасове. Процеса се осъществява в следните няколко стъпки:

  • Трябва да сме напълно сигурни, че сме определили правилния размер на джантата в противен случай, тасовете не биха паснали.

  • Поставяме тела за задържане в посочената позиция ( като това предимно е в най-горното пространство). Освен това трябва и да се съобрази местоположението на вентила на гумата.

  • Налагаме таса на гумата така, че металният обръч  да съвпадне с вентила на джантата.

налагаме таса

  • Внимателно натискаме таса към джантата, докато не пасне перфектно. Може и да се използва гумено чукче като внимателно се удря в горния край.

гумено чукче

  • Също така, ако тасовете ни се струват, че са доста разхлабени, въпреки че са паснали перфектно, трябва да ги свалим и да нагласим тела за задържане на второто пространство.

Кои да закупим и трябва ли да се съобразим с марката и модела на автомобила ни ?

Най-често задаваният въпрос сред болшинството от хора, е кои тасове да си закупим, както и от къде. Тази тема е въпрос на личен избор. Тъй като много зависи от предпочитанията на даден човек, като също например, някои шофьори избират да си закупят оригинални тасове, докато останалите предпочитат да си ги закупят втора ръка. Това може да крие и известни рискове, тъй като всеки аксесоар независимо от къде е взет има своите предимства и недостатъци.

В началото на статията, представихме че в световен мащаб се произвеждат три вида тасове, като тук отново роля играе личният избор на човек, тъй като и трите вида вършат една и съща работа, която е съответно да защитава джантата на автомобила, но единствената значима разлика при тях, е че те се различават единствено по външен вид.

Местата, от където всеки желаещ може да си закупи подобен автомобилен аксесоар са предимно всички магазини за автомобилни части и аксесоари, но също те могат и да се закупят, както от автомобилни морги, така и от лицензираните търговски представители.

Тези, които желаят да си закупят тасове за своето превозно средство, трябва да са напълно наясно и да знаят, че е винаги неизбежно важно да се търсят и закупят оригинални части, които са произведени от производителя на конкретният им автомобил, тъй като те са фабрично нови. Въпреки това, има и такива, които наподобяват на оригинални и масово се продават по пазарите, и за съжаление голяма част от хората предпочитат да си ги закупят от там поради ниските цени. Те крият известен риск, тъй като обикновено се правят в страни като Китай и Тайван и не са толкова надеждни, защото нямат същите стандарти за качество, като тези които се правят от самият производител. И затова винаги е по-добре да се закупят оригинални части дори и да се леко по-скъпи, за да се избегнат проблеми в бъдеще, които могат да настъпят от неоригиналните.

Също така, ако не ни допадат тези видове не трябва да има повод за притеснение, тъй като са налични и модифицирани тасове, които са много по-добре на външен вид и в повечето случаи те са взаимозаменяеми между различните модели автомобили, което означава че те могат да се заменят един с друг и ние не трябва да се съобразяваме с това или най-вече с марката на автомобила ни. Единственото нещо, за което трябва да бъдем внимателни, е при измерването на големината на джантата, защото в противен случай те не биха паснали.