Как се сваля задна броня на Ауди ?

Как се сваля задна броня на Ауди ?

Автомобилните брони са устройства, предназначени да служат за укрепването на предната и задната част на едно моторно превозно средство и да служат като буфер при евентуален сблъсък с друга кола или пък някое неизбежно препятствие по пътя. Концепцията при изработването на съвременните брони, е те съответно да предпазват, както водача, така и другите пътници в движението и най-вече отделните елементи, които са част от предната и задната броня на автомобила, като това могат да бъдат фарове, стопове, решетка на радиатора и много други компоненти.

Броните на Ауди

Броните са една незаменима част, която е от изключително значение както за външният вид на автомобила, така и за неговата защита. Повечето хора обаче не виждат значими разлики в броните на различните модели и марки автомобили и затова дори не им обръщат внимание, като си мислят, че те са напълно еднакви навсякъде. Но това е едно доста грешно твърдение, тъй като броните се различават много по отношение, както на компонентите от които са изградени, така и на съответната производителност, която те притежават. Като под тази производителност се има предвид аеродинамиката.

Но за съжаление много от днешните автомобилни производители при подготовката на своите дизайни на броня, наблягат много повече на стила, отколкото на защитата. Което съответно довежда до нежелани последици, тъй като при най-леките докосвания или сблъсъци се повреждат доста. И тук се поражда въпроса, какво по-различно правят Ауди?

През последните години Ауди, се е утвърдил в световен мащаб, като един доста сериозен и иновативен автомобилен производител, който освен че набляга в красотата на своя дизайн, инвестира доста време и усилия в подобряването на защитата на своите брони, нещо което го отличава изключително много от другите автомобилни производители. Като така те произвеждат едни от най-сигурните, иновативни и стилни автомобили, които впечатляват не само с това, но и със уникалната си красота и бързина.

разлика в броните на ауди

Разликата в броните на Ауди

Разликата идва там че Ауди, използват много по-качествени материали при изработката на своите брони за разлика от повечето автомобилни производители. Като това например могат да бъдат ABS пластмаси или пък Полимери подсилени с въглеродни влакна – с други думи казано Карбон.

ABS пластмасата е материал, който е добре известен със своята стабилност и твърдост, постигната от специфични обработки. Благодарение на него броните са доста гъвкави. Карбонът пък е особено атрактивен материал, който се използва от Ауди за създаване на ултра лекия дизайн на автомобилите им. Като освен висока аеродинамичност този материал подпомага и за здравината на броните и освен тях той бива използван и в самата каросерия. Всяка броня е изградена под стриктно внимание.

За бъдещите си модели, дори Ауди планира да използва отново компоненти от водородни влакна, но този път произведени чрез по-ефективен процес, който е – формоване на смола в конструкцията на самото превозно средство. Процесът протича, като първо сухите влакна биват образувани и след това се поставят в нагрята матрица, която ги инжектира със синтетична смола. Като този метод прави броните още по-здрави и гъвкави.

Също така ауди произвежда 100% галванизирани автомобили, за да предотвратява корозия по самия автомобил, като те стават първите производители предлагащи този тип покритие на масовия пазар. Ефектът е бил толкова дълготраен по автомобилите, че дори надминава очакванията на самите собственици на компанията.

разлика в броните на ауди

Как се сваля стандартна броня и тази на Ауди ?

Как се сваля бронята или по конкретно задната, е един доста често задаван въпрос. Процесът на сваляне може да изглежда еднотипен, но всъщност при различните модели автомобили и най-вече тези на Ауди е доста по различен, от колкото всеки предполага. Но първо да започнем с това, как точно се осъществява този процес при повечето автомобили. За да свалим една стандартна задна броня, ние трябва да преминем през няколко на брой стъпки:

  • Първо отваряме багажника, като първото най-важно нещо, е че трябва да свалим задните светлини, техните болтове се разполагат в кухината на светлините, до които се достига чрез страничните панели разположени в багажника. Развиваме ги, като използваме отвертка.

  • След като сме ги развили и успешно сме премахнали задните светлини, трябва да развием болтовете, които се разполагат по самата броня. Като при някои модели се разполагат отзад в страничните панели или отпред, след премахване на стопа. Те най-често биват три болта.

  • После преминаваме към задните колела, където се разполагат болтовете задържащи самата броня. Те са скрити от подкалниците, които съответно се развиват (състоят се от 3 болта) и след това се развиват болтовете на задната броня. За по-ефективно улеснение, може да се използва крик за да бъде вдигната колата. Тази процедура се изпълнява задължително от двете страни на автомобила.

  • След това лягаме под задната броня на автомобила, където се разполагат последните болтове. Те са различни на брой като могат да бъдат 3 или 4 болта.

  • И при последната стъпка, трябва внимателно да придърпваме бронята, като не трябва да ни притесняват пукащите звуци, които издава. Тъй като това са пластмасовите нитове, които са последните парчета държащи задната броня на място.

Също така при някои модели джипове не е неообходимо да премахваме задните светлини, тъй като болтовете са разположени отвън. След като това вече е ясно, може да преминем към начина на сваляне на бронята на Ауди и какво по точно е различното в нея.

Процесът е горе-долу идентичен, като се отличава с някои дребни детайли –  например че болтовете общо са 10 отвътре и 5 отвън, а при някои модели дори достигат повече. За да я свалим отново, преминаваме през следните няколко стъпки:

  • Първо процедурата започва с отваряне на багажника, където трябва да премахнем страничните панели. Те са две на брой както при всяка кола, но тук обаче има една уловка. Ауди за разлика от другите модели автомобили, използва левия панел, за да складира своя CD чейнджър и също така кутията с резервни инструменти. След като премахнем чейнджъра трябва да премахнем 5 на брой болта които са разположени по следния начин:

стъпки при разглабяне

 

  • След като сме ги премахнали успешно, следва да развием три болта, които се разполагат отстрани като по посочения пример, използвайки тресчотка с удължител:

разглабяне с тресчотка

Но все още не сме приключили, тъй като има още два болта, които се разполагат под самия стоп на автомобила.

  • След това повтаряме същата процедура и от другия край на автомобила. И естествено изваждаме самите задни светлини, като последователно премахваме и болтовете, които са разположени отвътре, захванати на самата задна броня.

  • При следващата стъпка трябва да повдигнем автомобила на крик, за улеснение. След това преминаваме към задните колела, където трябва първо да премахнем подкалниците и след това да премахнем видимите три болта придържащи бронята. Като повтаряме процедурата и от другия край на автомобила.

  • При последната стъпка, лягаме под задната броня, където в зависимост от модела се разполагат няколко на брой болтове – като те могат да бъдат от един до три. Те се развиват с помощта на тресчотка.

  • И накрая след като сме премахнали всички болтове, трябва съвсем леко да придърпваме бронята, като на посочения пример, за да може да се отскубне от нитовете, които я придържат. Също така е препоръчително да се премахнат и кабелите за парктроника, за да се избегнат евентуални повреди в тях при по-рязко дърпане на бронята.

сваляне на броня

 

Важно нещо което трябва да споменем е, че независимо каква е каросерията на модела Ауди, начинът на премахване на бронята е един и същ. Единствено изключение се прави за някои модели, като различното там е просто местоположението на някои болтове. Например при модела А3, за да премахнем задните светлини, трябва да премахнем клапите, които скриват болтовете. Тези клапи лесно се забелязват, като се отвори багажника, тъй като са разположени до самия стоп на автомобила.

Болтовете са две на брой и се премахват чрез акумулаторна отвертка. Също така, както споменахме в началото на процеса трябва да бъде премахнат CD чейнджъра, това обаче не е задължително при някои модели Ауди, защото то се намира на съвсем друго място.

Нужни инструменти

Инструментите нужни за демонтирането и монтирането обратно на задната броня, както на Ауди, така и на който и да е модел автомобил не са кой знае колко. Най-често използваните и необходими са предимно – чифт ръкавици, крик, с който да повдигнем автомобила, отвертки, които се използват за отвиването на гайките и болтовете разположени вътре в автомобила, гаечен ключ, акумулаторна отвертка, в случай че болтовете са доста стегнати и не може на ръка да се отвият, тресчотка с удължители и най-вече капка търпение.

Можем ли сами да я свалим или е нужен монтьор?

Това е един от най-оспорваните въпроси, в този случай доста хора биха предпочели да заведат автомобила си на сервиз просто, за да им се премахне бронята и замени с нова. Докато други предпочитат сами да се справят, което е по-добрият избор. Този вариант е по-удачен, защото в сервиза, освен че би отнело доста време да се извърши тази процедура, то накрая ще трябва и да си заплатите, като тази сума може да бъде доста скъпа в зависимост от марката на автомобила. Докато в домашни условия съвсем безплатно, всеки дори и не толкова опитен човек, може да се справи самичък с тази процедура.

Единственото нещо, което трябва да се вземе под внимание е да се изберат правилните инструменти и най-важното, болтовете и гайките които се свалят да бъдат разпределени и поставени на удобно място, в противен случай ако бъдат загубени целият процес ще бъде едно доста голямо главоболие.

Също така е нужно търпение, защото процесът може да отнеме до 40-45 минути, а понякога и много по-малко, което зависи изцяло от сръчността на даден човек. Но ако толкова много настоявате за сервиз, поради факта че се страхувате да не счупите някои елементи от бронята, то може би това е по-удачен избор.