Как да преценим състоянието на употребяван автомобил и колко ще ни струва той във времето?

Как да преценим състоянието на употребяван автомобил и колко ще ни струва той във времето?

Първият въпрос, на който трябва да си отговорим, ако си търсим нов автомобил, е дали ще купуваме нов или на старо. Разбира се, винаги е далеч по-добра идея да изберем нова кола, но за съжаление не винаги можем да си я позволим. Цената ѝ е значително по-висока от тази на секънд хенд автомобилите. Именно финансовата част е основната причина повечето български потребители да залагат на втора употреба коли.

Секънд хенд автомобилите пристигат не само с определени характеристики, типични за своята марка и модел, но и с личната си история. В нея е напълно възможно да присъстват инциденти като ПТП-та, ожулвания в бордюри и тежки ремонти. В общи линии историята на втората употреба коли ви дава максимално ясна и полезна информация относно това какво да очаквате за в бъдеще. Разбира се, винаги съществува рискът продавачът да не е особено надежден и да скрие част от случилите се инциденти с автомобила.

При всички случаи незаинтересоваността не е добър подход в избора на употребяван автомобил. Важно е за всеки потребител да зададе достатъчно и правилните въпроси, свързани с историята на секънд хенд колата. Чрез тях ще придобие представа колко ще му струва тя във времето.

Останете с нас, за да получите няколко практични съветва в тази насока. Разберете как да прецените състоянието на употребявания автомобил, за да бъдете сигурни, че правите правилния избор.

 

Колко точна информация ни дава километражът?

 

Неопитните купувачи се опират твърде много на нея. Те смятат, че броят изминати километри на колата ще им даде точна представа в какво състояние е тя. Това не е точно така.

За съжаление, вече съществуват какви ли не методи за изкуствено коригиране на километража. Това позволява на недобросъвестните продавачи да занижат броя на изминатите километри и по този начин да залъжат своите потенциални клиенти, предлагайки им уж кола, която не е карана кой знае колко много. С други думи, не се предоверявайте на километража.

 

Вместо това, разпитвайте продавача упорито и детайлно

 

Естествено, че винаги има възможност да ви излъже, но колкото повече въпроси му задавате, толкова по-притиснат ще се чувства той и рано или късно, наборът му от измислици ще приключи. Ако смятате, че не можете да задавате точните въпроси, вземете помощник със себе си. Разбира се, важно е той да е истински автомобилен гуру и в най-добрия случай това нека е вашият механик. Присъствието му допълнително ще откаже продавача да продължава да ви лъже.

 

Имайте едно наум за пребоядисаните коли

 

Освен ако не става въпрос за жълти автомобили, които най-често са пребоядисвани от необходимост да служат на таксиметрови шофьори, в другите случаи те са рискове. Причината е, че пребоядисването най-често е знак за претърпяна катастрофа. И то не особено лека. Ако в допълнение към този знак, чуете от продавача, че на колата са сменяни почти всички механични авточасти, то по всяка вероятност ПТП-то е било сериозно, както и щетите от него.

 

Крайната цена не е точната цена, която ще заплатите за колата

 

Защо се получава така? Отговорът е много просто: защото автомобилът е втора ръка и най-вероятно ще има нужда от допълнително обслужване. Обикновено, специалистите препоръчват към крайната обявена цена купувачите да добавят поне 15% отгоре (освен в случаите, в които е възможен коментар на сумата). Тези 15% най-често са достатъчни, за да покрият някакви по-дребни ремонтни дейности и козметично освежаване на употребявания автомобил.

 

Да търся ли съдействие от фирма за автодиагностика?

 

Ако имате възможност за такава, направете я. Всъщност, тя ще ви даде по-ясна представа дали става въпрос за 15 или за по-голям процент, който трябва да добавите към крайната цена на употребявания автомобил. Най-добре е веднага след като огледате колата, да я закарате до съответния сервиз, в който се предлага подобна услуга.

Автодиагностиката е не просто чудесен начин да чуете професионално мнение за състоянието на автомобила, но и да получите обективно мнение за неговата изправност. Да, тази услуга струва пари, но често те представляват незначителна сума в сравнение с разходите, в които може да ви вкара една секънд хенд кола с много скрити щети по нея.

 

Направете документална проверка на автомобила

 

Възможни са случаи, в които не механичните щети да са проблемът на един секънд хенд автомобил, а неговата правна история. Тук имаме предвид хипотезата, в която колата е запорирана. Това е напълно възможен сценарий, от който няма да излезете лесно без значение дали сте знаели, или не за въпросната юридическа тежест. След като ви бъде прехвърлена собствеността на запориран автомобил, имайте предвид, че с нея се прехвърля и задължението да заплатите съответната стойност на запора.

В документалната проверка на втора ръка кола важни са и други фактори, които да обмислите, за да прецените дали тя е подходяща за вас:

  • Има ли наложени ограничения от КАТ?
  • Това истинският собственик ли е, защото колата може да се окаже крадена?
  • Колата дали е не е послужила за обезпечение на кредит?
  • Има ли автомобилът непогасени глоби и друг тип санкции?

 

Тази кола става ли за мен?

 

Това е ключов въпрос, чийто отговор ще ви даде ясна представа дали да сключите сделката за покупко-продажба, или не. Всъщност, специалистите съветват всеки да си го зададе – без значение дали купува нова, или стара кола. И в двата случая ще надникнете в бъдещето и според собствените си представи и разсъждения ще прецените дали автомобилът е подходящ за вас.

Основното нещо, върху което трябва да се съсредоточите, е поддръжката. С други думи, трябва да помислите дали можете адекватно да обслужвате и поддържате тази кола. Дали не гори твърде много бензин? Дали данъкът за толкова много конски сили няма да разклати семейния ви бюджет? И дали изобщо това е семейната кола, за която говори жена ви предвид факта, че скоро очаквате трето дете?

Както виждате, покупката на употребяван автомобил не е най-лесната задача на света. Възможно е с избора на секънд хенд кола да спестите пари, ако не направите правилния избор дори евтиното може да ви излезе твърде скъпо.

Бъдете изключително внимателни и обективни при преценката дали употребяваната кола си заслужава както парите, така и ресурсите като време и нерви, за да я стегнете и приведете в пълна изправност.