Как да почистим катализатора на автомобила?

Как да почистим катализатора на автомобила?

Ако сте като повечето хора, вероятно не мислите за каталитичния си конвертор много често. Но ако имате проблеми с работата на автомобила си, може би е време да разгледате по-отблизо тази важна част от автомобила си. В тази публикация ще ви покажем как да почистите катализатора на вашия автомобил. С малко познания и подходящи инструменти можете да накарате катализатора на автомобила ви отново да изглежда и да работи като нов.

Вашият каталитичен преобразувател се намира от долната страна на вашия автомобил, в изпускателната система между изпускателния колектор и ауспуха.2 Самата част е с форма на мъниста или пчелна пита и е покрита с метален катализатор, обикновено комбинация от платина, родий и паладий .1 Когато отработените газове преминават през нагрят каталитичен конвертор, се извършват две каталитични събития:

mechanic

Катализаторът е първото от двете каталитични събития, които се случват. Той използва метални катализатори за намаляване на вредните азотни оксиди чрез разделяне на молекулите на азот и кислород. Азотът се улавя в конвертора, докато кислородът преминава през него.Окислителният катализатор е второто каталитично събитие. Намалява неизгорелите въглеводороди и въглероден окис, като ги изгаря (окислява) върху металния катализатор.

По същество вашият каталитичен конвертор филтрира вредните странични продукти в отработените газове и ги изгаря. И докато основната функция на каталитичния конвертор е да намалява вредните емисии, той също така подобрява ефективността на вашия автомобил, а добре поддържаният автомобил ще удължи живота му на вашия каталитичен конвертор, свеждайки до минимум възможността за скъп ремонт или подмяна на каталитичен конвертор - катализатор.

Ако автомобилът ви има катализатор, е важно да го поддържате чист. Замърсеният може да доведе до по-неефективна работа на автомобила ви и дори да повреди двигателя. Ето няколко съвета за това как да почистите каталитичния си конвертор:

1. Първо, проверете в ръководството за експлоатация дали каталитичният конвертор на вашия автомобил е предназначен за почистване. Ако е така, следвайте инструкциите в ръководството.

2. Ако вашият катализатор не е предназначен за почистване, можете да опитате да го почистите сами. Първо, изключете отрицателния кабел на акумулатора. След това извадете катализатора от автомобила.

3. След това с помощта на четка и малко сапунена вода почистете външната част на катализатора. Уверете се, че сте отстранили всички замърсявания или остатъци, които може да блокират порите.

4. След като външната част на конвертора е почистена, използвайте прахосмукачка, за да почистите вътрешността. Не забравяйте да почистите с прахосмукачка както вътрешната, така и външната част на конвертора.

5. Накрая закрепете отново катализатора и свържете отново отрицателния кабел на акумулатора.

mechanic

Като следвате тези стъпки, можете да помогнете за поддържането на каталитичния конвертор на автомобила ви чист и работещ правилно.

Има няколко начина за почистване на вашия каталитичен конвертор, но най-ефективният начин е да го извадите и да го накиснете в разтвор от вода и почистващ препарат. Можете също така да използвате четка или сгъстен въздух, за да отстраните всички натрупани замърсявания и отломки.

След като отстраните преобразувателя, ще трябва да монтирате нов. Можете да закупите нов преобразувател или да поръчате изработването на такъв за вашия автомобил. Уверете се, че следвате внимателно инструкциите, за да не повредите системата за контрол на емисиите на автомобила.

Важно е да почиствате катализатора на автомобила, за да предотвратите неговото запушване и неефективната работа на автомобила. Има няколко различни начина, по които това може да се направи, но най-ефективният начин е да се използва комплект за почистване на каталитичен конвертор. Това ще помогне да се отстранят всички възникнали натрупвания и да се възстанови първоначалната ефективност на конвертора. В Avtosklad ви очаква голямо разнообразие от висококачествени авточасти, които са важни за добрата работа на вашия автомобил. Не се колебайте да ги разгледате и не отлагайте ремонти!