Интересни факти за автомобилите

Интересни факти за автомобилите


Автомобилите са част от нашия ежедневен живот и ни дават свобода, удобство и забавление. Но колко много знаем за тях? Оказва се, че има много любопитни и неочаквани факти за автомобилите, които може да ви изненадат или разсмеят. Ето няколко от тях:

1. В света има над 1,4 милиарда коли
Според данни от 2018 година, в света има около 1,4 милиарда регистрирани леки автомобили автомобили. Това означава, че има почти една кола за всеки петима души на планетата. Най-много коли има в Китай (340 милиона), САЩ (273 милиона) и Япония (76 милиона)

 


2. Всеки ден се произвеждат около 165 000 автомобила
Според Световната асоциация на производителите на автомобили (OICA), през 2019 година са произведени около 60,5 милиона леки автомобили. Това означава, че всеки ден се произвеждат около 165 000 нови коли. Най-продуктивните страни са Китай (21 милиона), Япония (8 милиона) и Германия (4,6 милиона).

 

 


3. Най-продаваната кола в света е Toyota Corolla
Toyota Corolla е легендарен модел, който се произвежда от 1966 година до днес. През това време са продадени над 46 милиона бройки, което я прави най-продаваната кола в света. Toyota Corolla е известна със своята надеждност, икономичност и практичност.Toyota Corolla 1
Toyota Corolla 2020
4. Първата глоба за превишена скорост е била съставена преди 125 години
През 1896 година в Англия е въведено ограничение на скоростта за автомобилите в населени места - 3 км/ч. Един ден Уолтър Арнолд ускорява до забележителните 13 км/ч и бива спрян от полицай на велосипед. Той получава първата в историята глоба за превишена скорост - една лира.

 

 


5. Най-бързият (редовен) автомобил в света е Bugatti Veyron Super Sport
Bugatti Veyron Super Sport е хиперкар, който развива скорост от 431 км/ч. Той е произведен в ограничена серия от 30 бройки през 2010 година и струва около 2,5 млн. долара. Bugatti Veyron Super Sport има двигател W16 с обем 8 литра и мощност 1200 конски сили.
 Bugatti Veyron Super Sport
Bugatti Veyron Super Sport2

 

 

6. В Лос Анджелис има повече автомобили, отколкото хора
Лос Анджелис е известен със своята зависимост от автомобилния транспорт и своите задръствания. Според данни от 2017 година, в Лос Анджелис има около 7,8 милиона регистрирани автомобила, докато населението на града е около 4 милиона души. Това означава, че има почти две коли за всеки жител на Лос Анджелис.

7. Половината от всички автомобили в Норвегия са електрически или хибридни
Норвегия е световен лидер по отношение на разпространението на електрически и хибридни автомобили. Според данни от 2020 година, половината от всички новопродадени автомобили в Норвегия са електрически или хибридни. Това се дължи на различни стимули за купувачите, като освобождаване от данъци, безплатно паркиране и достъп до специални ленти.

8. До 80 % от стандартния автомобил може да се рециклира
Автомобилите не само потребляват ресурси, но и генерират отпадъци. Затова е важно да се рециклират частите и материалите, които не се използват повече. Според Европейската комисия, до 80 % от стандартния автомобил може да се рециклира или повторно използва. Това включва метали, пластмаси, стъкло, гуми и др.