Как да изберем бус на старо?

Как да изберем бус на старо?

Покупката на бус има своите специфики. От една страна, и тук са приложими някои тактики и стратегии, които бихме използвали при избор на класическа лека кола. От друга страна обаче, бусът е с една идея по-специфично возило и е повече от необходимо да се съобразим с неговите особени характеристики.

Въпросът за покупката на бус става още по-деликатен, ако сте решили да е втора ръка. Всяка секънд хенд стока, макар и по-евтина като цена, пристига с известен риск да бъде в неизправност или поне да се нуждае от ъпгрейд.

Останете с нас, за да ви дадем специални насоки относно избора на бус на старо. В редовете по-долу ще получите подробно ръководство с множество съвети и тактики, които да следвате, за да се спрете на максимално изгодна за вас покупка.

Основни рискове в избора на секънд хенд бус

Когато сте наясно с тях, ще можете по-лесно да избегнете покупката на нещо, което ще оправдае максимата „евтиното излиза скъпо“. Добре е по време на огледа на буса да имате предвид две групи забележки и неизправности, които да прецените дали си заслужават да бъдат ремонтирани или поправени:

● Признаци за проблеми по външния вид: наличие на ръжда по някоя от частите на буса, включително по арките на гумите или по праговете, хлопаща предна решетка непосредствено след затварянето на капака, както и по-голям от 1 сантиметър луфт, стари предни и zadni стъкла (със сериен номер, указващ производство преди 2007 година), известно треперене на волана, което покачва несигурността по време на завой със средна или висока скорост, както и долавяне на шумове при шофиране над 80 км/час.

● Признаци за технически неизправности: бучене от зоната на турбината, както и липса на мощност над определено количество обороти, наситен черен цвят на маслото, липса на винтове по двигателя, светещи лампи на таблото, което може и да е увредено, в случай че е монтирано ново такова, но от различен модел бус.

Най-практичните съвети за избор на употребяван бус

А сега нека преминем към конкретните насоки, които ще ви дадат повече яснота за какво да гледате и за какво да внимавате при избор на втора ръка бус. Препоръчително е да вземете предвид всички долу изброени съвети, за да сте сигурни, че няма да си дадете парите на вятъра, а ще се сдобиете с една заслужаваща си инвестиция.

● Започнете с ясната представа какво точно търсите. Определете габаритите и капацитета на буса, който ви е необходим. Това ще са основните филтри, които ще приложите в търсачките, ако сте започнали проучването си онлайн. Не е нужно дори да залагате на конкретна марка в началото. Добре е първо да се осведомите какви са предимствата на всеки бранд и чак след това да формирате някакво конкретно мнение.

● Покупката на употребяван бус директно от собственик със сигурност ще ви излезе една идея по-евтино. С остатъка от парите ще можете да закупите допълните аксесоари и екстри – например, авточасти за охладителна и климатична система, нови седалки или само калъфи за тях, както и аудио система за слушане на музика. От друга страна обаче, специализиращите в сферата на бусовете дилъри биха имали по-голям избор и по-гъвкави договорни условия за своите клиенти. Те са и с по-надеждна експертиза и биха ви дали безценни съвети за вашата бъдеща покупка.

● Когато дойде време за оглед, фокусирайте се на максимум и не тръгвайте сами за срещата. Вземете с вас човек, който не просто разбира от превозни средства, а е наясно със спецификите конкретно на буса. Също така, можете да заложите и на автодиагностика. Тази услуга ще ви даде още по-всеобхватен поглед върху разглеждания от вас модел и в случай че пропуснете важна подробност, ще ви избави от риска да закупите МПС в неизправност или поне такова, което изисква скъп ремонт.

● Запознайте се в детайли с историята на буса. Най-важното е да научите за какво е бил ползван. Ако вие сте решили да си вземете бус за семейно превозно средство, то модел, който досега е бил употребяван за бизнес цели, може и да не е най-добрата възможност за вас. Важно е да проследите историята на МПС-то и в документно отношение. Уверете се, че бусът няма запори, наложени от КАТ санкции и глоби, както и че не е представено като гарантно средство при отпускане на кредит или заем. 

Колко важна е цената на секънд хенд буса?

След като сте решили да закупите употребяван, а не нов бус, то по всяка вероятност вие сте с ограничен бюджет. Няма как цената да не е водещ критерий за вашия избор. Все пак, не правете компромис с качеството за сметка на стойността на бъдещата ви инвестиция. Това важи за покупка на бус за каквато и да е цел и приложение.

Ако обаче превозното средство ви е нужно да осъществявате професионалната си дейност или е свързана по други критерии с вашия бизнес, бъдете още по-внимателни с избора си. В крайна сметка, бусът ще ви носи известни приходи, затова и инвестирането в по-скъп модел е напълно оправдано.

Помислете си колко бързо бихте си избили вложените средства за превозното средство, ако ви служи чинно и без да ви създава каквито и да е проблеми.

Съветът ни е не просто да внимавате при избор на употребяван бус, но и да сте напълно наясно какво точно търсите и каква цена сте готови да заплатите за него. Най-доброто, което можете да направите, е да избирате с мисъл и готова концепция, но също така и с достатъчно опитен човек до себе си, който ще ви предпази от поемането на твърде високи рискове.